VVV Gemert-Bakel geeft verschillende fietsroutes uit. Een van de recente routes is de zogenoemde route Klavertje Drie. Deze naam is gekozen omdat de route feitelijk uit drie delen bestaat: route Handel, route Esdonk en route De Mortel. De routes zijn bewust wat korter gehouden, zodat u onderweg volop tijd heeft om te genieten van hetgeen te zien is. Bovendien kunnen met een kortere route ook uw kinderen moeiteloos tot het eind meefietsen. We gaan maar eens op weg richting Handel.
Handel is de oudste bedevaartsplaats van Noord-Brabant, bekend om zijn kerk, kapel en processiepark. Onderweg naar Handel kunt u een kijkje nemen in de vlindertuin. Voor de actuele openingstijden kijkt u op www.vlindersafari.nl. U heeft dan misschien al een kijkje genomen in het crossmotoren- en sportbrommermuseum, dat een aantal dagen in de week geopend is. Meer info vindt u op www.museumvanalleswa.nl.
Eenmaal in Handel gaan we natuurlijk kijken bij Natuurcentrum De Specht. Al vele jaren vormt het Natuurcentrum een ideale plek om te genieten van de natuur die daar in al zijn schoonheid te bewonderen is. Het gebied rondom de Specht is niet zomaar ontstaan. Het kale landschap is bij de aanleg begin jaren negentig geholpen door een inheems kruidenmengsel van zowat dertig soorten bloemen uit te zaaien. Inmiddels telt het gebied een diversiteit van meer dan 200 soorten, waaronder bijzondere als wilde marjolein, kaardenbol, grote klis, kleine pimpernel en de rietorchis.
Ook de fauna krijgt volop kansen door de verschillende biotopen rond De Specht. De ijsvogel die in Nederland vrij zeldzaam is, is hier een vaste gast. Daarnaast zijn ook de spotvogel, de grasmus en de sperwer, zoekend naar prooi te zien. De meer algemene dieren als eekhoorns, konijnen, hazen en muizen leven er in grote aantallen. Met een beetje geluk ziet u ook nog een vos.
Zie ook: www.despechthandel.nl.
Om de honger te stillen en de dorst te lessen brengen we een bezoek aan Pluktuin De Heerevelden, meer precies aan het theehuis. Vanaf het theehuis en het terras geniet u in alle rust van de natuur en de pluktuin, terwijl u een kop koffie of thee drinkt. Er zijn worstenbroodjes en tosti’s te verkrijgen en voor de allerkleinsten zijn er verschillende soorten limonade.
In de pluktuin geniet u van vele kleuren en geuren van de meer dan 80 soorten seizoen afhankelijke snijbloemen. De zomerbloemen zijn overzichtelijk gerangschikt en de tuin is toegankelijk voor ouderen en mindervaliden. U stelt zelf uw boeket samen, maar u kunt ook kiezen altijd kiezen uit kant-en-klare boeketten. De pluktuin is ongeveer vanaf half juni geopend.
Voordat u vertrekt kunt u nog een bezoekje brengen aan de winkel waar u een keur aan streekgebonden producten en cadeauartikelen kunt vinden. Specialiteiten zijn de cadeaumanden met streekproducten en Kerstpakketten met streekgebonden artikelen.
Voor actuele informatie: www.pluktuindeheerevelden.nl.
Na de versnaperingen van de laatste stop, kunnen nu de route Esdonk wel aan.
We beginnen de tocht bij de Sint-Joriskapel. Het heeft even geduurd voordat er sprake was van een kapel voor de patroonheilige van het Sint-Jorisgilde. Maar uiteindelijk is het de ‘Rooi Skut,’ zoals het gilde lokaal bekend staat, gelukt om een kapel op te richten.
Als er richting Esdonk gefietst wordt dan kun natuurlijk niet om het Boerenbondsmuseum heen. Rond het geboortehuis van de ‘boerenapostel’ is nu een museum gevestigd, dat de tijd doet herleven van omstreeks 1900. Nabij de boerderij uit de 18e eeuw is een dorpshart gebouwd anno 1900. Allerlei oude ambachten worden er uitgeoefend en op de nabij gelegen akkers worden oude gewassen verbouwd en dieren gehouden zoals dat toen gebruikelijk was. Er zijn plannen om in het dorpshart nog een schooltje te bouwen.
Het museum houdt vaak themadagen. Informatie vindt u op www.boerenbondsmuseum.nl.
Volgende halte is misschien meer iets voor de kinderen: de Aardbeienhof, een waar speelparadijs voor kinderen waar alles ‘aardbei’ ademt. Geen wonder, want tenslotte was het altijd al en is het nog steeds een aardbeienteeltbedrijf. Vanzelfsprekend kunnen volwassenen ook hier genieten van een versnapering. Kijk ook op www.aardbeienhof.nl.
Tenslotte zijn we dan bij het historische Esdonks kapelleke, plaatselijk ook bekend als het ‘spijkerkapelleke’. Het stamt uit de 16e eeuw en is in Nederland de enige kapel die toegewijd is aan Maria Magdalena. Elders op deze site vindt u een uitgebreid verhaal over het kapelleke.
Niet onvermeld mag blijven de Varkenszichtstal. Hier kunt u zien hoe, laat ik zeggen, scharrelvarkens hun dagen doorkomen. Nou liggen varkens misschien meer dan ze scharrelen, maar zo op het zicht hebben de varkens het daar nog niet zo slecht.
Als u uitgescharreld bent dan fietsen we nog even naar De Mortel. We leggen aan bij Slits Plantsoen/Vijverpret. En de naam zegt het al: hier kunnen verschillende waterspelen gespeeld worden. Er zijn sanitaire voorzieningen en er zijn versnaperingen te krijgen bij deze picknickplaats.
Als we van de picknickplaats de weg oversteken, zijn we bij Recreatiecentrum Het Zwarte Water. Een ruitercentrum, maar het omvat veel meer dan alleen maar een manege. Er is een breed scala aan mogelijkheden om er te verblijven en activiteiten te doen. Kijkt u maar eens op www.hetzwartewater.nl.
Nog een laatste plek om te bezoeken is de Pluimveezichtstal van de familie Graat. Bijzonder, want als het geluk met u is, kunt u de kuikentjes uit het ei zien kruipen.
De routebeschrijvingen kunt u tegen een geringe vergoeding krijgen bij het VVV-kantoor op het Ridderplein, pal naast het gemeentehuis. De ‘folder’ heet: Fietsroute Klavertje Drie.
Volg ons ook op: